Het teken seizoen is weer begonnen; bescherm jezelf!

Header illustratie

Als je werkzaam bent in een omgeving met veel groen, zoals bossen, duinen, heidegebieden, parken of tuinen, is het belangrijk om je bewust te zijn van het risico op tekenbeten. Van april tot en met oktober zijn teken weer actief, waardoor het risico op beten toeneemt. Deze kleine spinachtige beestjes voeden zich met bloed en kunnen ziekten zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis overdragen. Hoewel vaccinatie tegen Tekenencefalitis mogelijk is, bestaat er helaas nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme.

Wat zijn teken? 
Teken bevinden zich laag bij de grond, tussen hoog gras, struikgewas en bladeren, zowel in binnen- als buitenland. Ze kunnen op mensen en dieren kruipen en zich vastbijten in de huid, vaak zonder dat dit direct opgemerkt wordt. Sommige teken dragen de ziekte van Lyme over, terwijl andere teken TBE verspreiden. Besmetting met TBE gaat sneller dan bij Lyme. Het is daarom van groot belang om jezelf en anderen na een dag werken in het groen te controleren op tekenbeten en de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Bekijk het filmpje over hoe je dit doet.

Zo voorkom je een tekenbeet
Hoewel het werken in een groene omgeving het risico op tekenbeten met zich meebrengt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit risico te verkleinen, zelfs als je al gevaccineerd bent:

  • Draag beschermende kleding, zoals een lange broek en stevige schoenen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET op onbedekte huid.
  • Raadpleeg de GGD om te zien of vaccinatie tegen tekenencefalitis geschikt is voor jouw beroep (vaccinatie tegen Lyme is helaas niet mogelijk). 

Vaccineren tegen TBE 
TBE is een ernstige ziekte; het is een hersenvliesontsteking en wordt overgedragen door het tekenencefalitis-virus. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vaccinaties voor sommige beroepsgroepen. 

  • Groenwerkers die regelmatig een tekenbeet oplopen.  
  • Laboratoriummedewerkers, die direct in aanraking kunnen komen met het TBE-virus.

Het vaccin (FSME) is effectief en veilig. Het wordt al jaren gebruikt in de landen waar TBE veel voorkomt. 
Een basisserie bestaat uit drie vaccinaties in maand 0, 1, 6. De tweede vaccinatie geeft na ongeveer drie weken al een vrij hoge (geen 100%) bescherming.

TBE-vaccinatie biedt geen bescherming tegen de ziekte van Lyme.

Door bewust te zijn van de risico's en preventieve maatregelen te nemen, bescherm je jezelf tegen tekenbeten en de mogelijke gevolgen ervan, waardoor je veilig en gezond kunt blijven tijdens het werken in het groen.

Meer weten?

Afbeelding
Europa kaart TBE met NL tekenbeten