TBE-vaccinatie voor werkers in het groen

Header illustratie

Als jij werkt in bos, duinen, heide, parken e/o tuinen, dan heb je een groter risico op tekenbeten. Teken kunnen ziekten overdragen. 
We kennen allemaal wel de ziekte van Lyme. Daar is geen vaccin voor. Veel teken in Nederland zijn besmet met Lyme. Maar je kunt ook besmet worden met het TBE-virus. TBE of Tekenbetenencefalitis is een ontsteking van de hersenen.

De tekenbeet

Besmetting met TBE vindt plaats door een beet van een teek of een larve of nymf. Omdat de besmetting sneller gaat dan bij Lyme is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. 

Hoe vaak komt het TBE-virus voor in Nederland?

Sinds 2017 zien we in Nederland enkele gevallen per jaar. Een heel klein deel van de teken (0,02%) is besmet met het TBE-virus. De kans om TBE te krijgen door een tekenbeet in Nederland is heel laag. 

Vaccinatie-advies voor beroepsgroepen

TBE is een ernstige ziekte. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vaccinaties voor sommige beroepsgroepen. 

  • Groenwerkers die regelmatig een tekenbeet oplopen.  
  • Laboratoriummedewerkers, die direct in aanraking kunnen komen met het TBE-virus.

Vaccineren tegen TBE

Het vaccin (FSME) is effectief en veilig. Het wordt al jaren gebruikt in de landen waar TBE veel voorkomt. 
Een basisserie bestaat uit drie vaccinaties in maand 0, 1, 6. De tweede vaccinatie geeft na ongeveer drie weken al een vrij hoge (geen 100%) bescherming.

Ook als je bent gevaccineerd blijft het belangrijk om tekenbeten te voorkomen, bijvoorbeeld door beschermende kleding. TBE-vaccinatie biedt namelijk geen bescherming tegen de ziekte van Lyme.

Meer weten?

TBE in Nederland dec 2022. Bron RIVM DWHC ea
Afbeelding
Teek Lyme Bron: RIVM