Griep

De griepvaccinatie wordt geadviseerd aan diverse groepen, lees verderop in dit artikel. * Gezondheidsraad 
Header illustratie

Om te voorkomen dat medewerkers ziek worden, bieden veel werkgevers buiten de zorg, als service, de vaccinatie tegen griep ook aan hun personeel aan. Griep is besmettelijk en kan bij kwetsbare mensen leiden tot ernstige ziekte of zelfs overlijden. Griep (influenza) komt vooral in de wintermaanden voor. 

Hoe loop ik griep op?

Het griepvirus zit in de keel, neus of luchtwegen van iemand die besmet of ziek is. Door bijvoorbeeld hoesten of niezen komen kleine virusdruppeltjes in de lucht. Deze druppels verspreiden zich. Adem je deze druppels in, dan kun je besmet raken. Het virus kan ook op handen en/of voorwerpen zitten. Daarom is netjes hoesten in je elleboog of in een papieren zakdoek die je meteen weggooit en goed je handen wassen zo belangrijk. Niet iedereen die besmet is wordt hier ziek van. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen griep?

Je kunt jezelf beschermen tegen griep door je te laten vaccineren. De griepvaccinatie geeft twee weken na toediening bescherming en beschermt meestal  zes maanden. Veel werkgevers in de zorg bieden hun werknemers de griepvaccinatie aan. Zo wordt voorkomen dat gezondheidszorgmedewerkers het griepvirus overdragen op kwetsbare patiënten en bewoners.

Het onderstaande document geeft onderbouwde en actuele informatie om zorgverleners zo goed mogelijk te informeren. Hierdoor kunnen zij patiënten of cliënten helpen om weloverwogen een beslissing te nemen over vaccinatie en ook zelf een afweging maken.

Hoe kun je dit document gebruiken?

Op pagina 3 kun je een vraag aanklikken, dan komt het antwoord in beeld. Om terug te gaan naar de vragen, klik je op de rode pijl bovenaan. 

De Gezondheidsraad bracht in mei 2023 een advies uit over de groepen voor wie een griepvaccinatie geadviseerd is:

  • Gezondheidszorgpersoneel dat direct contact heeft met patiënten (ter bescherming van henzelf en hun patiënten).
  • Werknemers die in een relatief kleine ruimte veelvuldig nauw contact hebben met derden, bv medewerkers in openbaar vervoer, kinderopvang, onderwijs, op advies van bedrijfsarts.
  • Laboratoriummedewerkers die in contact kunnen komen met het griepvirus.
  • Personen die een hoog risico hebben op blootstelling aan vogelgriep.

Elk jaar verandert het virus. De griepvaccinatie werkt daarom voor één seizoen. Elk jaar wordt er een nieuw vaccin ontwikkeld. Het vaccin is alleen in het najaar verkrijgbaar.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Bij griep heb je last van koude rillingen, (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, hoesten en keelpijn. Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn. Het virus verandert ieder jaar een beetje, waardoor je iedere jaar opnieuw griep kunt krijgen.
Verkoudheid wordt ook wel verward met griep. Bij griep heb je ontstekingen in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten of van de luchtpijp of longen. Bij verkoudheid gaat het meestal alleen om een ontsteking in de neus-, keel- en/of bijholten. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door andere virussen.

Griep is besmettelijk van mens op mens via druppels in de lucht of via voorwerpen en handen. Daarom is netjes hoesten in je elleboog of ineen papieren zakdoek die je meteen weggooit en goed je handen wassen zo belangrijk. 

Tips van het RIVM om de kans op griep te verkleinen.