Hepatitis A is een ontsteking van de lever, het wordt ook wel geelzucht genoemd. We zien de ziekte niet zo vaak meer in Nederland. De meeste mensen lopen de besmetting op tijdens een buitenlandse reis. Omdat het een besmettelijke ziekte is, wordt voor sommige beroepen een vaccinatie geadviseerd. Je kunt hierbij denken aan zorg- of GGD-personeel dat met hepatitis A patiënten in aanraking komt of personeel dat beroepsmatig te maken kan krijgen met het hepatitis A virus. Je arbodienst geeft advies of dit voor jou nodig is.
Hoe loop ik hepatitis A op?
De leverontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Een patiënt met hepatitis A scheidt het virus uit via de ontlasting. Werkt iemand met deze ziekte in de voedselbereiding en wast hij zijn handen niet goed? Dan kun je het virus binnen krijgen, gewoonweg door besmet voedsel op te eten. Ook kunnen voorwerpen in de omgeving van de patiënt besmet zijn, zoals een deurklink. Raak je deze aan, dan kan het virus via je handen naar je mond gaan. Dan heb je het virus binnen en kun je ziek worden.
Hoe bescherm ik mezelf tegen hepatitis A?
De vaccinatieserie tegen hepatitis A bestaat uit twee vaccinaties, verdeeld over een half jaar.
Als de vaccinatie tegen hepatitis B ook noodzakelijk of gewenst is, kun je kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B. Deze vaccinatieserie bestaat uit drie vaccinaties verdeeld over een half jaar. Hepatitis B kan raadzaam zijn als je gaat reizen naar landen waar deze ziekte veel voorkomt of wanneer je beroepsmatig risico loopt, zoals in de zorg.
Iemand die de ziekte hepatitis A heeft doorgemaakt is levenslang beschermd. Een vaccinatie is dan niet meer nodig. Door bloedonderzoek op antistoffen kun je vaststellen of je de ziekte hebt doorgemaakt.
Na een afgeronde vaccinatieserie ben je voor minimaal 30 jaar beschermd tegen hepatitis A. Heb je ervoor gekozen om het hepatitis A vaccin te combineren met hepatitis B? Dan ben je voor hepatitis A minimaal 30 jaar beschermd en voor hepatitis B levenslang.
Kinderen jonger dan 6 jaar hebben nauwelijks klachten, maar kunnen de ziekte wel verspreiden. Volwassenen kunnen de volgende klachten hebben: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts, een griepachtig gevoel, soms pijn in de rechter bovenbuik. De ontlasting is licht van kleur (stopverfkleur) en de urine donker (de kleur van sterke thee). Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur hebben. Ziekteverschijnselen kunnen 6 weken aanhouden, de vermoeidheid kan langer duren. Na een doorgemaakte infectie ben je levenslang beschermd. Een enkele keer kan de ziekte bij volwassenen ernstig verlopen.
Hepatitis A is besmettelijk van mens op mens via de ontlasting. Door een gebrekkige handhygiëne kan het virus aan handen en zo aan voorwerpen of in eten en drinken terechtkomen. Het virus kan blijven plakken aan bijvoorbeeld deurklinken, kranen, handdoekjes in het toilet en liftknopjes. Hierdoor verspreidt de ziekte zich. Kijk hier hoe je je handen goed wast.