Hepatitis B

In sommige beroepen loop je risico op hepatitis B, een leverontsteking. Een vaccinatie beschermt.
Header illustratie

Heb je een beroep waarbij je in contact kan komen met bloed of andere lichaamsvloeistoffen? Werk je bijvoorbeeld in de zorg, afvalverwerking, als tandarts(assistente), piercer, schoonheidsspecialiste? Dan loop je risico op een besmetting met hepatitis B. Dat is een leverontsteking. 

Hoe loop ik hepatitis B op?

Behalve bloed-bloed contact (wondjes of een prikincident) of seks (zonder condoom) kun je hepatitis B ook oplopen door:
•    mond-op-mondbeademing zonder beademingstube; 
•    bloed of verontreinigde lichaamsvloeistoffen in oog en mond; 
•    bijtwonden; 
•    overdracht van moeder op kind bij de bevalling. 

Hoe bescherm ik mezelf tegen hepatitis B?

Je kunt je tegen hepatitis B laten vaccineren. De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie vaccinaties verdeeld over zes maanden.  

Als de vaccinatie tegen hepatitis A ook gewenst is, dan kun je kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B. Deze vaccinatieserie bestaat ook uit drie vaccinaties verdeeld over zes maanden. Hepatitis A is voor veel landen nodig als je gaat reizen. 

Om zeker te weten of je na drie vaccinaties goed beschermd bent, vindt één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie een bloedafname plaats. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Als de vaccinatie goed aanslaat (titerbepaling), ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. Dat geldt ook als je het combinatievaccin tegen hepatitis A en B hebt gehad. Mocht het hepatitis B vaccin niet aanslaan, dan bepaalt de arts van de GGD welk beleid word gevoerd.

Bij hepatitis B is je lever ontstoken. De ziekte begint met een griepachtig beeld: met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelverkleuring van ogen en huid. Je ontlasting kan de kleur van stopverf hebben en je urine de kleur van donkere thee. De meeste mensen, vooral kinderen, krijgen geen of weinig klachten, maar kunnen daarbij echter wel besmettelijk zijn voor anderen. 90% van de volwassenen geneest volledig; de overige 10% blijft het virus bij zich dragen (dragerschap). Zij blijven besmettelijk voor anderen en hebben op termijn een verhoogde kans op levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker.

Hepatitis B is besmettelijk door contact met lichaamsmateriaal (bloed, sperma) van mensen die het virus bij zich dragen. Hepatitis B is niet besmettelijk door hoesten, niezen, normaal huid-huid contact (zonder wondjes), zoenen of normale ADL verzorging.