Leptospirose

Header illustratie

Leptospirose is een ziekte die lijkt op een ernstige griep. Andere namen zijn de ziekte van Weil, Melkerskoorts, Modderkoorts of Rattenziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie komt voor in urine van ratten. Of in water wat vervuild is met de urine van ratten. 
Als je leptospirose hebt, heb je vaak hoge koorts. Via het bloed kan de bacterie de nieren of lever aantasten. Zonder behandeling in het ziekenhuis kan dit dodelijk zijn. 

Hoe loop ik leptospirose op?

In Nederland komt leptospirose met name voor bij wilde ratten. De bacterie kan ook voorkomen bij andere knaagdieren, bij vee en soms ook bij honden. In sommige beroepen heb je meer risico om in contact te komen met deze bacterie. Werk je bijvoorbeeld in de waterzuivering? Of met ratten of muizen? Dan kun je leptospirose oplopen. Je kunt leptospirose ook oplopen tijdens duiken in zoet water. Of tijdens avontuurlijke sporten in het buitenland, bijvoorbeeld raften.

Hoe bescherm ik mezelf tegen leptospirose?

Het is belangrijk om je huid goed te beschermen. Bijvoorbeeld door de juiste kleding en dichte schoenen te dragen. Ook kun je dode dieren beter niet aanraken. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen leptospirose. 

Heb je koorts of een flinke griep? Ga dan naar je (huis)arts. Vertel dat je in je werk meer risico loopt. De huisarts kan je een antibioticumkuur geven. Bij ernstige klachten moet je naar het ziekenhuis.

Het vaccin tegen leptospirose heet Spirolept. Een vaccinatieserie bestaat uit 2 prikken met 2 weken ertussen. Als je langdurig bescherming wilt, kun je na 4 tot 6 maanden een boostervaccinatie (herhaling) halen. Dan ben je 2 jaar beschermd. Hierna kun je weer een boosterprik nemen als je goed beschermd wilt blijven. Mensen met een afweerstoornis hebben meer vaccinaties nodig.

Let op: niet alle GGD-en vaccineren tegen leptospirose. Vraag of dit mogelijk is bij jouw GGD.