Mazelen

De vaccinatie tegen mazelen wordt standaard gecombineerd met vaccinatie tegen bof en rode hond (BMR).
Header illustratie

Heb je door je beroep veel contact met mensen? En ben je als kind niet gevaccineerd en heb je geen mazelen gehad? Dan kun je tijdens je werk in aanraking komen met mazelen. Bijvoorbeeld als je in de zorg werkt of stewardess bent. De vaccinatie tegen mazelen wordt standaard gecombineerd met vaccinatie tegen bof en rode hond (BMR).

Hoe loop ik mazelen op?

Mazelen, maar ook bof en rode hond zijn kinderziekten die vroeger in Nederland veel voorkwamen. Soms steken ze in Nederland weer even de kop op. In 2013 en 2014 was er een mazelenepidemie in Nederland.  De virussen die deze ziekten veroorzaken, zitten in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen kan het virus overgedragen worden aan een ander. Mazelen is erg besmettelijk. Voor het voorkomen van vele infectieziekten is hoesten in je elleboog of in een papieren zakdoek die je meteen weggooit en goed je handen wassen heel belangrijk.

Hoe bescherm ik mezelf tegen mazelen? 

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn, kunnen ziek worden. Ook mensen die de ziekte nooit hebben gehad, kunnen ziek worden. Deze mensen kunnen gevaccineerd worden. Een éénmalige vaccinatie voor volwassenen is voldoende. Aan gezondheidszorgmedewerkers worden twee BMR vaccinaties geadviseerd (bron: RIVM). 

95% van de mensen die één keer zijn gevaccineerd is beschermd tegen mazelen. Na twee prikken blijken 99% van de mensen antistoffen te hebben opgebouwd tegen het mazelenvirus. De vaccinatie hoeft niet herhaald te worden in de toekomst (bron: RIVM). 

Bij mazelen ontstaan vlekjes op de huid. Mazelen begint plotseling met koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Ook kan een oogontsteking ontstaan, waardoor de patiënt slecht licht kan verdragen. In de mond kunnen kleine witte vlekjes ontstaan. 3 tot 7 dagen na de eerste klachten ontstaan  rode vlekjes achter de oren. Deze vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam. Na enkele dagen trekken de vlekjes weg en daalt de koorts. In uitzonderlijke gevallen kan mazelen stuipen, longontsteking of hersenontsteking veroorzaken.

Mazelen, maar ook bof en rode hond zijn besmettelijk van mens op mens. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan (bron: RIVM).