Tekenencefalitis | FSME

TBE- vaccin beschikbaar voor werknemers in het groen 
Header illustratie

Werk jij of werken je medewerkers in bos, duinen, heide, parken en tuinen? Dan heb jij of hebben je medewerkers een groter risico op tekenbeten. Teken kunnen ziekten overdragen. 
Behalve de ziekte van Lyme (waar geen vaccin voor is) kun je besmet worden met het TBE-virus. TBE of Tekenbeet-encefalitis is een ontsteking van de hersenen.

Hoe word je besmet met TBE?

Je kunt besmet worden met het TBE-virus door een beet van een larve, nimf of volwassen teek

  • Een larve is kleiner dan een millimeter en hierdoor bijna niet te zien. 
  • Een teek zie je wel. Het advies is om deze zo snel mogelijk te verwijderen. 

Echter, in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, kan het TBE-virus snel overgedragen worden. Dus ook als je de teek snel verwijdert kun je al besmet zijn. 

Welke klachten krijg je bij een TBE-infectie?

In de meeste gevallen merk je weinig van een TBE-infectie. Soms komen ernstige klachten voor, zoals koorts en hoofdpijn. Dit kan wijzen op meningitis (hersenvliesontsteking) of encefalitis (hersenontsteking). Een encefalitis kan in zeldzame gevallen blijvende klachten geven of zelfs leiden tot sterfte.

Hoe vaak komt het TBE-virus voor in Nederland?

Het TBE-virus kwam tot 2016 niet voor in Nederland. Sinds 2017 worden enkele gevallen per jaar vastgesteld. De kans om TBE te krijgen door een tekenbeet is heel laag in Nederland. Slechts een heel klein deel van de teken (0,02%) is besmet met het TBE-virus.

Vaccinatie-advies voor beroepsgroepen

Omdat mensen soms ernstig ziek kunnen worden van TBE, adviseert de Gezondheidsraad vaccinaties voor sommige beroepsgroepen. 

  • Het gaat om beroepen waarbij mensen in het groen werken en regelmatig een tekenbeet oplopen.  
  • Ook laboratoriummedewerkers, die direct in aanraking kunnen komen met het TBE-virus, moeten volgens de Gezondheidsraad de vaccinatie aangeboden krijgen. 

Het vaccin tegen TBE

Het FSME-vaccin is effectief en veilig. Het wordt al jaren gebruikt in de landen waar TBE veel voorkomt. 
Een basisserie bestaat uit drie vaccinaties in maand 0, 1, 6. De tweede vaccinatie geeft na ongeveer drie weken al een vrij hoge (geen 100%) bescherming.

Na TBE-vaccinatie blijft het belangrijk om tekenbeten te voorkomen, bijvoorbeeld door beschermende kleding . TBE-vaccinatie biedt namelijk geen bescherming tegen de ziekte van Lyme.

Meer weten over Tekenencefalitis en de TBE-vaccinatie?